MTB-O i Silkeborg Orienteringsklub

Hvad er mountainbike-orientering (MTBO)?

MTBO er en fartfyldt aktivitet, der stiller store krav til din evne til at træffe hurtige beslutninger. Du skal kunne omsætte kortets information til viden, der kan bringe dig hurtigst fra A-B. Den store forskel til almindelig MTB er, at du aldrig får givet en rute, men selv skal beslutte, hvad der for dig er den letteste og hurtigste måde at komme frem til de poster der er på din bane.

Køreteknisk er MTBO i Danmark oftest enklere end almindelige XC-løb (Crosscountry MTB), da det hurtigste ofte vil være at vælge de gode stier og veje fremfor de mere snørklede og tekniske spor. Som udgangspunkt må du aldrig forlade stierne, der findes på kortet. Dog kan du opleve at der ifm. Adventurerace eller MTBO i udlandet er andre regler.

I Danmark er det dog vigtigt, at man altid kører på stierne og derudover tager hensyn til skovens øvrige gæster, især når man ikke benytter de faste MTB spor, som findes i mange af de danske skove.
Ligesom til almindeligt o-løb skal vi altid dyrke vores sport under hensynstagen til naturen og de andre mennesker som også gerne vil nyde naturen.

MTBO startede i Danmark omkring 2005. Der er dog fortsat få klubber i Jylland, der har faste MTBO træninger eller andre træningstilbud målrettet MTBO. Men fortvivl ikke, derfor kan du alligevel godt blive god til MTBO!

Hvordan lærer jeg MTBO?

Du er velkommen til alle konkurrencer (ja, også DM) og er du ny i sporten kan du altid skrive til arrangørerne, der i langt de fleste tilfælde vil finde en til at hjælpe dig i gang. Vi er så glade for nye i sporten at hjælpen aldrig er langt væk.

Derudover er det en god idé at deltage i de almindelige orienteringstræninger i klubben. Her får du en forståelse for kortets signaturer og kurvebillede. Især sprintorientering er en god træningsform til MTBO, da du møder nogle af de samme udfordringer – forholdsvis simpel orientering, der bliver svær fordi du har høj fart og underlaget er hurtigt. MTBO kortet er dog en smule anderledes end kortet til løb, da stierne er tegnet efter hvor hurtige de er at køre på og der er fjernet en del detaljer, som du alligevel ikke kan bruge/se fra stierne.

Hvad har jeg brug for af udstyr

Cykel og hjelm er obligatorisk naturligvis. MTB anbefales, men du kan godt starte ud på andre typer af cykler og reglementet foreskriver ikke at det skal være en MTB. Dog kan der være særregler til enkelte stævner.

En kortholder er uundværlig. Den monteres på styret så du har hænderne frie til at håndtere din MTB. De kan f.eks. købes http://abelnielsen.dk og her http://racingdenmark.com

Et kompas gør det lettere at få vendt kortet rigtigt og bør også være en del af udstyret. De fleste har det monteret på kortholderen (der findes endnu ikke kompas udviklet til dette, men meget kan klares med gaffatape) eller har købt et, der kan sættes på hånden/håndleddet. Jo mere detaljeret stisystem desto større behov for et kompas.

Hvor finder jeg information om træning og konkurrencer:

Dansk orienteringsforbund har en overordnet side, med generel information om de større aktiviteter i forbundet: http://mtb-o.do-f.dk/

Overblik over konkurrencer finder du her: www.o-service.dk

Facebook er det bedste sted at få information om træningstilbud: Her er der en side, der dækker hele Danmark: https://www.facebook.com/groups/MTBODK/

 Derudover er du velkommen til at kontakte SOK-medlem Henriette Klostergaard Rokkjær på Mob: +45 22 97 67 73